Bal ve tarçın, bazı yiyeceklere gerçekten eklenebilecek iki harika tada sahip bileşendir. Sabahları granola, kızarmış ekmek veya nurdağı escort hatta bir bardak fermante elma suyu ile düşünün. Canınız çekti, değil mi?
Peki ya bal ve tarçının birlikte lezzetli olmasının yanı sıra sağlık açısından da inanılmaz faydalar sağladığını söylesek?
Evet, insanlar bu iki maddeyi binlerce yıldır çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullandılar. Aslında, geleneksel Çin tıbbı uygulaması, hastalık veya enfeksiyonun neden olduğu ısı dengesizliklerini düzeltmenin bir yolu olarak tarçın kullanıyor. Bazı kaynaklarda bal, patojenik ateşi dağıtmanın, toksinleri ortadan kaldırmanın, ağrıyı hafifletmenin ve dehidrasyonu önlemenin bir yolu olarak görülüyor. Bu iki besini daha iyi anlamak için ikisini ayrı ayrı ele alalım…
Bal, sadece petek ya da süzülmüş olarak satın aldığımız bir şey değildir. Aslında ona iyileştirici özellikler veren büyülü bir süreçle oluşur. İşçi arılar en sağlıklı çiçeklerden balözü toplar, sonra bunları biriktirir kovana getirir. Kovanda başka bir işçi arı bu özü yutar ve vücuttaki enzimler şekeri parçalar. Sindirilen öz peteklere yerleştirilir. Arılar kanatlarını çırparak tüm suyun buharlaşmasına izin verir ve sindirilen balözü o sevdiğimiz lezzetli bal olur.
Sürekli enerji için karbonhidratları genellikle kompleks karbonhidratlar şeklinde almak isteseniz de basit karbonhidratlar (özellikle balda bulunanlar gibi sağlıklı olanlar) tüketmek önemlidir. Örneğin, bir yarış sırasında hızlı koşmanız gerektiğinde, yoğun bir çalışma temponuz varsa veya enerjiye ihtiyacınız olan herhangi bir anda.
Bal, hızla sindirilen ve gerektiğinde kullanıma hazır enerji sağlayan doğal bitki kaynaklı basit karbonhidratlar sağlar.
Arılar özlerini bitkilerden aldıkları için doğal olarak bu bitkilerde bulunan antioksidanların çoğu öze ve sonunda da bala geçer. Antioksidanlar, vücutta hücrelere zarar veren ve kanser dahil sistemik hastalıklara neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırmanın anahtarıdır.
Araştırmalar, antioksidanların daha düşük kalp krizi, felç ve belirli kanser türlerinin yanı sıra göz sağlığı riskiyle de ilişkili olduğunu göstermiştir. Bilim adamları, balınızın daha fazla antioksidan içermesini içermesini istiyorsanız, daha koyu kıvamlı balları tercih etmeniz gerektiğini söylüyor.
Bal, uzun süredir öksürüğü hafifletmek için kullanılmaktadır ve bu nedenle birçok öksürük şurubunun da ana bileşenidir. Boğaz ağrınız veya öksürüğünüz varsa doktorlar (ve babaanneniz) bal ve limon karışımını önerebilir.
Balın antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklerinden iyi bir bileşen olabileceği de ortaya çıkmıştır. Journal of Family Practice’de yayınlanan bir araştırma, karabuğday balının çocuklarda ve dolayısıyla ebeveynlerde öksürük ve uykusuzluğu azalttığını ortaya koymuştur.
Tarçın, kendi cinsinin çeşitli türlerinin iç kabuğundan elde edilen ve kurabiye, kek ve hatta makarna sosu gibi şeyleri tatlandırmak için kullanılan bir baharattır. Tarçınlı çöreği sevmeyenimiz yoktur herhalde…
Bu popüler baharatın aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faydası bulunmaktadır.
Tarçın size balın sağladığı enerji artışını vermese de, antioksidan özellikli polifenoller enerji seviyenizi dengelemeye yardımcı olabilir ve şekerli ürünleri tükettikten sonra meydana gelen kan şekeri sorunlarını da önleyebilir.
Tarçın, kan şekerini dengeleme yeteneği nedeniyle, tip 2 diyabetli kişiler için iyi bir gıdadır. Konuyla ilgili çok sayıda çalışma, tarçın tüketiminin açlık kan şekerini azalttığını ortaya koymuştur.
Bal gibi tarçın da önemli antioksidanlara sahiptir. Tarçın, özellikle polifenollerle doludur ve Hong Kong Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, tarçını 26 baharat arasında ilk sıraya taşıyan da bu güçlü antioksidan içeriğidir. Bu çalışmada tarçın, sarımsak ve kekik gibi “süper gıdaları” bile geride bırakmıştır.
Romatoid artrit, astım, tüberküloz, diş eti çekilmesi, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı ve sinüzit gibi birçok vakada inflamasyon, hastalığın ortaya çıkmasında ve hatta kalıcılığında rol oynar. Tarçın, bu tür hastalıkları önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahip bir gıdadır.
Bal gibi tarçın da önemli antioksidanlara sahiptir. Tarçın, özellikle polifenollerle doludur ve Hong Kong Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, tarçını 26 baharat arasında ilk sıraya taşıyan da bu güçlü antioksidan içeriğidir. Bu çalışmada tarçın, sarımsak ve kekik gibi “süper gıdaları” bile geride bırakmıştır.
Romatoid artrit, astım, tüberküloz, diş eti çekilmesi, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı ve sinüzit gibi birçok vakada inflamasyon, hastalığın ortaya çıkmasında ve hatta kalıcılığında rol oynar. Tarçın, bu tür hastalıkları önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahip bir gıdadır.
Mary Poppins’in de dediği gibi “Bir Kaşık Tarçın Enfeksiyonları Azaltmaya Yardımcı Olur”. Bu tamamen doğru olmasa da tarçının ana bileşenlerinden biri olan sinnamaldehit, çeşitli enfeksiyon türleriyle savaşmaya yardımcı olabilir.
Özellikle, tarçın yağının mantarların neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir. Ayrıca Listeria ve Salmonella gibi belirli bakterilerin büyümesini yavaşlatabilir veya tamamen durdurabilir.
Bal ve tarçın birlikte durdurulamaz bir ikilidir.
Artık bal ve tarçının şaşırtıcı faydalarını bildiğinize göre, günlük dozunuzu ayarlayabilirsiniz. Bu sayede sağlıklı bir yaşama doğru adım adım ilerleyen dinamik bir insan olacaksınız.
GENEL
07 Haziran 2025GÜNDEM
07 Haziran 2025GÜNDEM
07 Haziran 2025GENEL
07 Haziran 2025GENEL
07 Haziran 2025GENEL
07 Haziran 2025LEGEND TV
07 Haziran 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.